Stop-motion

Ken je Bob de Bouwer, Nijntje of Shaun het Schaap? Dan ben je onbewust al bekend met stop motion. Stop motion is een filmtechniek waarmee je filmpjes kunt maken met enkel het gebruik van foto’s. Je maakt een filmpje met bijvoorbeeld speelgoed, tekeningen of klei. De materialen combineer je met animatietechnieken en heel veel foto’s.

Kies je eigen onderwerp
De ontwerpen voor stop-motion filmpjes zijn eindeloos. Zolang je maar over het juiste materiaal beschikt, kan er een filmpje gemaakt worden. Een veel gekozen optie is het maken van een filmpje met LEGO. Dat werkt vaak erg goed voor een animatiefilmpje. Je mag zelf een onderwerp kiezen of koppel het bijvoorbeeld aan een actueel thema of een zaakvak op school.

Je mag alles zelf doen
Samen met je klasgenoten schrijf/ontwerp je een storyboard en script. Daarna maak je een klein decor/filmset. Tot slot stel je de belichting goed in. Dan is het tijd om foto’s te maken, hiervoor gebruik je een kindvriendelijke app. Na het fotograferen maak je een stop-motion video van alle shots. Na afloop kunnen de video’s direct gepubliceerd worden op bijvoorbeeld YouTube.

Wat regel je zelf
Je hebt enkel materiaal, zoals speelgoed, nodig voor deze workshop. Te denken valt aan personages en spulletjes voor het decor. Op school ligt daar waarschijnlijk al genoeg voor klaar. Wij zorgen voor belichting, een statief en een iPad. Het is wel handig, maar niet verplicht, voldoende stopcontacten te hebben en een ruime tafel.